I LOVE BEAUTY / Charlotte Torpegaard
Gå til online shoppen
Ilovebeauty tips

Lad os tage en snak om oxytocin

Languishing. Det er et begreb, der tales en del om i øjeblikket. Det kan oversættes til en slags tristesse og er følelsen mange af os er efterladt med efter at vores nervesystemer i næsten to år har været på konstant overarbejde samtidig med at kærtegn, kram og nærhed med andre mennesker har været på hold. Hudsult kalder eksperter det også og det går langt dybere end selve berøringen.

Det er ikke en god kombination.

Mange af os sidder tilbage med en følelse af uro, umådelig træthed og endda en slags mild depression, der først viser sig rigtigt her, hvor vi så småt vender tilbage til en normalitet og får nok ro på til at mærke, hvilken overbelastning vores nervesystem reelt har været igennem.

Det er her, oxytocin kommer ind i billedet.

Oxytocin er hjernens naturlige nervepille og essentiel for vores følelse af velvære. Det er livsvigtigt for vores overlevelse og tilknytning, og nybagte mødre kan stave til oxytocin både forfra og bagfra.

Når vi mangler oxytocin, føler vi os isolerede og triste, og det kan give god mening at kigge på, hvad der gavner oxytocin-produktionen for at skabe bedre balance.

Oxytocin udløses, når vi krammer nogen, vi holder af. Det kan også fremmes, når vi klapper et kæledyr (se blot, hvor mange der har anskaffet sig et kæledyr de sidste to år) eller på anden måde har tæt, positiv kontakt. Oxytocin har, foruden følelsen af glæde, også den beroligende virkning på kroppen som rigtig mange af os har manglet de sidste par år.

Et dagligt oxytocin-brusebad

Et amerikansk studie har vist, at deltagerne følte sig langt mere trygge, tillidsfulde, rolige og socialt kapable efter at have inhaleret oxytocin. Deres empati steg også. Faktisk anbefalede forskerne bag et dagligt oxytocin-brusebad, ikke mindst når vi er i underskud og har et nervesystem på overarbejde.

Hos os tager vi den slags helt bogstaveligt.

Vi har nemlig en ganske særlig serie af produkter på hylderne, som er blevet kæmpefavoritter hos både os og jer. Med dem kan du bogstaveligt talt bade i oxytocin. For udover at selve følelsen af berøring, når du bruger nogle minutter på at massere produkterne ind i huden eller bade i dem, kan have en gavnlig virkning på krop og sjæl, så har visse dufte vist sig yderligere at forstærke denne følelse. Og oh, hvilke dufte, forestil dig den fineste blanding af sanselig ylang ylang, en snert af sort peber, et touch af sød mandarin og et twist af syrlig yuzu.

Disse produkter, som passende nok hedder Hug (de føles vitterlig også som et kram til huden) har været mit eget lille daglige oxytocin-ritual de sidste par år, hvor nærhed og kram har været forbeholdt de få. Det har også været mange af jeres, men måske du aldrig har hørt om dem før eller har glemt, hvilken god følelse, de kan give dig.

På en grå regnvejrsdag som i dag kan de måske også gøre noget godt for dig hvad enten du føler dig decideret trist eller blot en smule (regnvejrs)træt. Og ellers bliver du helt sikkert glad for at have dem mandag morgen. Og tirsdag, onsdag …

Ingen Kommentarer

    Efterlad en kommentar

    Du kunne også være interesseret i...