I LOVE BEAUTY / Charlotte Torpegaard
Gå til online shoppen
Skønhed

Spørg Charlotte: Om skintonic

Jeg har fået en sød mail fra Julie, der har svært ved at hitte rundt i skintonic-junglen. Og Julie er garanteret ikke den eneste, så her kommer et indlæg eller to om dét. Skintonic bruges traditionelt til at bringe huden i balance efter rens og i de gode, gamle dage var det typisk de mere kradse af slagsen – såkaldt astrigents – med masser af alkohol og antibakterielle ingredienser, der skulle få porerne til at trække sig sammen og synes mindre (såkaldte pore minimizers er i øvrigt tilbage i stor stil – det skal jeg nok vende tilbage til). Fine, nærmest usynlige porer har altid været et symbol på smuk hud. Du kan stadig finde skintonics med et højt alkoholindhold, men eksperter anbefaler det meget sjældent, da det virker meget udtørrende på huden. Selv til meget fedtet hud kan det skabe en ubalance, hvor huden selv begynder at producere mere fedt for at undgå udtørring. Og så er du jo lige vidt. En anden type tonic, som er langt mere populær i disse naturlige tider, er mists, eller blomstervand, som det også kaldes. De indeholder meget sjældent alkohol, og virker blødgørende og opfriskende på huden. I modsætning til førnævnte astringents, der køres over huden på et stykke vat, sprayes en mist typisk direkte på huden efter afrensning. Rosenvand, som jeg selv elsker om sommeren, er et eksempel på dette. Det vender jeg tilbage til i næste indlæg.

Julie has sent me a question about skin tonics. Traditionally, skin tonics or toners were astringents with lots of alcohol and antibacterials to minimize pores. Today a much more popular version is the so-called mist, typically a flower mist, with practically no alcohol that you spray directly on the face to soften and refresh. An example is rose water, which I love during summer. I will get back to this in the next entry. 

Foto: Elizabeth Arden

8 Kommentarer

  • Svar
    Stinna
    9. juli 2012 kl. 12:54

    Kære Charlotte

    Tak for din fine og gavmilde blog.

    Jeg tænkte på, om du ikke vil forklare, hvad man egentlig bruger skin tonic til? Og hvordan virker mists? Min hud bliver bare tør af vand 🙂

  • Svar
    Charlotte Torpegaard
    11. juli 2012 kl. 20:46

    Kære Stinna,

    Tak for din søde hilsen. Det er jeg glad for at høre, og jo, det kan du tro. En skintonic bruges traditionelt til at bringe huden i balance igen, når du har renset den samt til at fjerne eventuelt overskydende renseprodukt. Skintonic bruges typisk på en vatrondel (som du har fugtet, så den ikke sluger for meget af skintonic’en), der køres blidt over ansigtet. Mists, derimod, består typisk af en form for blomstervand, fx rosenvand, orangeblomst eller andet, som fugter huden. Mists sprayes direkte på huden.

    Hvis du læser indlægget efter dette, vil du se, at rigtig mange eksperter mener, at skintonic i dag er overflødig, fordi renseprodukterne er blevet så gode, at det ikke længere er nødvendigt. Det er en smagssag. Som du kan læse, så ynder jeg stadig at bruge det.

    Vand alene kan godt udtørre huden, ikke mindst, hvis du bor et sted, hvor der er meget kalk i vandet, men ofte vil en tør hud handle mere om et renseprodukt, som ikke matcher din hudtype. Prøv fx en rensebalm (fås blandt andet hos Baume 27, Eve Lom og Clarins) eller en renseolie (fås blandt andet hos Balm Balm og Weleda). Det kan være, at det kan hjælpe dig.

    Lad meget gerne høre fra dig, om det virker.

    Mange hilsner, Charlotte

  • Svar
    Stinna
    17. juli 2012 kl. 09:04

    Hvor er det bare flot, at du tager dig tid til at skrive så langt et svar. Tak!

    Jeg har ikke brugt skin tonic i mange år, da jeg netop læste, at det alligevel ingen effekt havde. Faktisk er jeg helt holdt op med at bruge renseprodukter, da jeg havde svært ved at finde et uden alkohol. I stedet bruger jeg en musselinklud hver aften, når jeg er i bad, og en natursvamp hver morgen. Men jeg bruger heller aldrig makeup. Synes min hud er ret blød og pæn med denne rutine, og den kan bedre klare det, hvis jeg en dag glemmer dagcremen 😉

  • Svar
    Charlotte Torpegaard
    21. juli 2012 kl. 21:34

    Kære Stinna,

    Mange tak for din hilsen og tilbagemelding. Dejligt at det kan bruges!

    Blot en lille kommentar til din renserutine. Det er god idé at bruge et renseprodukt sammen med din musselinklud, også selv om du ikke bruger makeup. Din hud bliver dagligt udsat for forurening, snavs, affaldsstoffer osv., som en musselinklud ikke alene kan fjerne. Prøv at tjekke kokosrenseolien fra denne serie – det er en af mine egne (meget milde) favoritter, og den skal netop fjernes med musselinsklud. Jeg tror, at du vil kunne lide den:

    https://www.ilovebeauty.dk/skoenhed/balm-balm-buzz/2010/06/

    Mange hilsner, Charlotte

  • Svar
    Stinna
    26. juli 2012 kl. 09:27

    Hej igen Charlotte – og igen tak for dit svar!

    Jeg må have kigget nærmere på et renseprodukt, Balm Balm er dejligt men også pebret 😉 Jeg kan dog se, at deres rensecreme er ren kokosolie – kan man så ikke bare bruge det i stedet? Jeg er stor fan af at lave mine egne skønhedsprodukter med et minimum af ingredienser. Det føles godt og rent!

    Bedste hilsner
    Stinna

  • Svar
    Charlotte Torpegaard
    30. juli 2012 kl. 16:21

    Hej Stinna,

    Du kan godt bruge kokosolie, men personligt synes jeg, at det er en lidt rodet omgang. Typisk kommer det i fast form, som skal stå varmt eller lunt for at blive flydende, og derudover skal du opbevare det på en måde, så du let kan få en lille dosis ud i hånden uden at det flyder ud over det hele. Men det er absolut en smagssag, og generer det dig ikke, så kan det sagtens bruges. Et alternativ, som jeg selv bruger indimellem, er ren mandelolie (også perfekt til at fjerne øjenmakeup og som hjælp til tørre neglebånd).

    Hvis du er glad for hjemmelavede, rene skønhedsprodukter, så vil du måske kunne lide denne:

    https://www.ilovebeauty.dk/skoenhed/roser-er-røde/2009/06/

    Husk altid at være ekstra hygiejnisk, hvis du selv laver produkter, og at de kun holder sig meget kort tid.

    Mange hilsner, Charlotte

  • Svar
    Stinna
    31. juli 2012 kl. 22:12

    Jeg har det fint med kokosolie i fast form – det smelter så hurtigt ved kropstemperatur. Det vil jeg bruge fremover!

    Tak for dine fine og kompetente svar, det er en skøn blog 😉

    Mange hilsner
    Stinna

  • Svar
    Charlotte Torpegaard
    2. august 2012 kl. 09:11

    Hej Stinna,

    Tak for sød tilbagemelding, og god fornøjelse med kokosolien.

    Mange hilsner, Charlotte

Efterlad en kommentar